От х:

Днес в x:

"Софарма" точи НЗОК

„Софарма" точи Касата чрез медикамент за астма, показва проверка на „Монитор".

Цената на инхалатора се реферира с тази в Гърция и още 7 държави в Европа. Справка със здравната каса в съседната държава показва, че там стойността на продукта е 11.18 евро. Въпреки това у нас той е регистриран на цена 13.35 евро.

Медикаментът се купува след лекарско предписание, т.е. само с рецепта и се плаща на 100% от държавата, уточниха от Асоциацията на хората, боледуващи от астма. Инхалаторът на „Софарма" се продава в роните аптеки за около 40-45 лв., но справка с Позитивния лекарствен списък показва, че цената е 33.85 лв. или 17.26 евро.

Българите с астма са около 300 хиляди, но има и близо 400 хиляди души с ХОББ, които също използват инхалатора. Той се предписва предимно на пациенти с начален стадий на двете заболявания като монотерапия, уточняват водещи специалисти в областта на белодробните заболявания. Според тях от въпросния медикамент се възползват 15-20% от тези хора. Това означава, че

„Софарма" прибира от НЗОК по около 40 млн. лв. от този продукт, за който държавата е можела да плати само 20 млн. лв., а да използва останалите средства за лечението на други групи пациенти.

В същото време от Касата останаха изненадани от това разминаване и обясниха, че „тази малка неточност" е допусната със знанието на вече уволнения ресорен зам. здравен министър Гергана Павлова. Оттам казаха още, че не е изключено да има и други такива случаи.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини